210 93.18.881, Κιν: 6945 89.56.89, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΜΑΝΤΖΑΣ, ΙΑΤΡΟΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ, ΟΜΗΡΟΥ 53 ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Πρόκειται για θεραπευτική μεθοδολογία της οποίας οι ρίζες ανάγονται αρκετούς αιώνες π.Χ. στην αρχαία Κίνα και χρησιμοποιείται και σήμερα, έχοντας υποστεί με την πάροδο των αιώνων πολλές τροποποιήσεις και βελτιώσεις. Στηρίζεται στην παρατήρηση ότι στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σημαντικό ρόλο παίζουν μερικοί ενεργειακοί δρόμοι που σχετίζονται με τις διαδρομές βασικών νεύρων ή ομάδων νευρώνων που στο βελονισμό ονομάζονται «μεσημβρινοί». Στη διαδρομή τους υπάρχουν μερικά σημεία στα οποία, επεμβαίνοντας με μηχανικό ερεθισμό (στην περίπτωση του βελονισμού εισάγοντας βελόνες από το δέρμα σε άλλοτε άλλο βάθος) βελτιώνουμε τη διαταραγμένη ροή της ενέργειας με θεραπευτικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το Κείμενο “A Comprehensive Text, Shanghai College of Traditional Chinese Medicine”, δημοσιεύτηκε ένας κατάλογος ασθενειών που ανταποκρίνονται στη θεραπεία με Βελονισμό.

Η τέχνη του βελονισμού βασίζεται στον συνδυασμό των πέντε στοιχείων και αυτά είναι το ξύλο, η φωτιά, η γη, το μέταλλο και το νερό. Οι βασικοί μεσημβρινοί είναι οι εξής 12: (LU) πνεύμονας, (LV) ήπαρ, (GB) χοληδόχος κύστη, (LI) παχύ έντερο, (ST) στομάχι, (SP) σπλήνα,(H) καρδιά, (SI) λεπτό έντερο, (BL) ουροδόχος κύστη, (KD) νεφρά, (P) περικάρδιο, (TW) τριπλός θερμαστής καθώς και οι δύο έξτρα μεσημβρινοί (GV) Governing Vessel, (CV) Control Vessel.

ΙΔΕΑ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Ο βελονισμός βασίζεται στhν εξής ιδέα: Ορισμένες διώρυγες ή πόροι σήμερα ονομάζονται συνήθως μεσημβρινοί– εκτείνονται εσωτερικά(πιθανόν τοποθετημένοι στους μυς) σ’ όλο το σώμα, σ’ ένα αμετάβλητο δικτύωμα. Τα 365 σημεία στο δέρμα είναι οι περιοχές όπου αυτοί οι μεσημβρινοί αναδύονται στην επιφάνεια. Αφού τα σημεία του δέρματος, οι μεσημβρινοί και τα σπλάχνα σχετίζονται μεταξύ τους και αφού όλα αυτά είναι υπεύθυνα για την εξασθένηση και τη ροή του Γιν και του Γιανγκ, πιστεύεται ότι η θεραπεία είναι δυνατή αν θεραπεύσει κανείς ένα απ’ αυτά τα δερματικά σημεία εξόδου.

Η εισαγωγή της βελόνας σ΄ αυτά τα κρίσιμα σημεία έχει σκοπό να ελαττώσει μια υπεραφθονία(πλεόνασμα) ή να αναπληρώσει μια έλλειψη ανάλογα με την ανάγκη του πάσχοντος οργάνου. Πιστεύεται ότι το στάσιμο πνεύμα εξαντλείται και αναπληρώνεται απο καινούργιο , ζωογόνο πνεύμα. Γι’ αυτό τα σημεία του βελονισμού μπορούν επίσης να θεωρηθούν σαν φύλακες για τους αντίστοιχους μεσημβρινούς και τα αντίστοιχα όργανα. όμως σε μερικές περιπτώσεις τα σημεία αυτά μπορούν να λειτουργήσουν έμμεσα σαν φύλακες και για άλλους μεσημβρινούς.

ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Αδυνάτισμα, Απώλεια βάρους, Μυοσκελετικές διαταραχές – αυχένας – ώμος – αγκώνας – πηχεοκαρπική –  άκρα , χείρα.
Οσφυαλγία , Ισχιαλγία , γόνατο , ποδοκνημική – πόδι.
Δυσκοιλιότητα , ευερέθιστο κόλον , Άγχος, Στρες , Αυπνία, Κόπωση , Τόνωση , Ευεξία, Κάπνισμα.